Care limbaj de programare este potrivit pentru copilul tău?

Programarea nu mai este un domeniu în care au acces numai inginerii. Dezvoltarea internetului a permis ca programarea să devină o abilitate ușor de căpătat cu ajutorul resurselor online interactive. Limbajele de programare pot fi învățate cu ușurință chiar și din confortul propriei case.

În prezent, programarea se poate preda inclusiv copiilor prin intermediul unor platforme precum App Inventor, Scratch, Micro:bit. Acestea asigură un mediu de lucru plăcut vizual și ușor de înțeles de către orice copil.

Cum afli care este limbajul de programare potrivit pentru copil?

Limbajele de programare pentru copii sunt create să respecte vârsta fiecărui copil, dar și interesele acestuia. Mai jos puteți citi mai multe despre câteva dintre cele mai utilizate limbaje de programare pentru copii. Le puteți parcurge în ordinea recomandată mai jos sau aleatoriu:

1. Scratch

Scratch
Limbaj de programare Scratch – Code School Clubs

Scratch este un limbaj de programare de tip “drag-and-drop” dezvoltat de Lifelong Kindergarten Group,  o echipă de la MIT. Acest limbaj a fost creat special pentru a învăța copiii elementele de bază ale programării. Destinat în special copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani, acest limbaj este un mod creativ prin care un copil poate să învețe elementele de bază în programare. Copiii pot crea quiz-uri, animații, jocuri, povesti și multe altele.

2. Micro:bit

Micro:bit
Limbaj de programare Micro:bit – Code School Clubs

Micro:bit a fost creat de BBC Learning pentru a facilita predarea de programare hardware în școlile din UK. Acesta a devenit foarte popular în scurt timp, fapt ce i-a încurajat pe creatori să conceapă un kit care poate fi cumpărat de către oricine. Folosirea platformei lor online se face într-un mod ușor și plăcut. Copiii sunt adevărați constructori, fiind vizuali ei vor să vadă rezultatul muncii lor rapid. Cu Micro:bit, aceștia pot dezvolta proiecte, cu care pot apoi interactiona fizic, folosind butoanele și senzorii puși la dispoziție.

3. App Inventor

App Inventor
Limbaj de programare App Inventor – Code School Clubs

Aplicațiile de telefon au fascinat dintotdeauna copiii, de aceea cei de la App Inventor au găsit o soluție prin care aceștia să își creeze propria aplicație. App Inventor permite realizarea de aplicații printr-o interfață bazată pe programare tip “drag-and-drop”, unde copiii pot utiliza orice este pus la dispoziție de un telefon: galerie foto, senzori de lumină, giroscop, etc.

Ei pot crea de la simple aplicații cu butoane care să declanșeze sunete, până la jocuri cu obstacole. Copiii au libertatea să dezvolte aplicații cu funcționalități diverse, care pot fi apoi testate foarte ușor cu propriile telefoane Android. Telefonul smartphone este unul dintre dispozitivele cele mai utilizate în această perioadă, iar  copiii pot învăța prin intermediul App Inventor de la o vârsta fragedă despre domeniul mobile și pot inova, devenind dezvoltatori de aplicații mobile. Acest curs este potrivit pentru copii cu vârste cuprinse între 9-13 ani.

4. HTML

HTML
Limbaj de programare HTML – Code School Clubs

HTML-ul (HyperText Markup Language) este un prim pas care te învăță cum să dezvolți o pagină HTML. Copiii care doresc să vadă rapid rezultatul muncii lor, HTML este limbajul potrivit. Acest modul este recomandat pentru copii de +10 ani.

5. C++

C++
Limbaj de programare C++ – Code School Clubs

C++ este un limbaj high-level utilizat de programatorii experimentați. Însă acesta poate fi învățat și de către copii. Învățarea noțiunilor de bază din C++ permite copiilor să asimileze foarte repede elemente de algoritmică. Algoritmica este una dintre cele mai importante abilități necesare pentru o carieră reușită în domeniul IT. Cursul este potrivit pentru copii cu vârste mai mari de 14 ani, oferind cea mai vastă bază de cunoștințe necesare pentru un viitor programator.

6. Python

Python
Limbaj de programare Python – Code School Clubs

Python este un limbaj de programre a cărei sintaxă este apropiată de cea a limbajului uman. Acesta este un limbaj foarte des utilizat și versatil. Cu ajutorul acestuia, copiii reușesc să învețe să programeze folosind un limbaj high-level, dar sunt și inițiați într-un mediu similar cu cel al companiilor IT.

Limbajele prezentate mai sus sunt doar câteva din cele pe care le poate învăța un copil în cadrul cursurilor Code School Clubs. În funcție de ce îl pasionează pe cel mic, acesta poate participa la o lecție demo gratuită pentru a explora diverse limbaje de programare și pentru a face alegerea potrivită.

Lasă un comentariu

Aplica pentru o lectie gratuita

    Alege curs

    ×
    Rezervă locul la Open Days

      ×
      Doresc mai multe informații

        ×
        Orientare in cursuri

          Mesaj

          ×
          Alegere tehnica de calcul

            Mesaj

            ×

              ×