Cum să sprijiniți copiii să gestioneze în mod echilibrat timpul petrecut în mediul virtual

Telefoanele, tabletele, clipurile difuzate live pe platformele sociale, dar și cele de pe YouTube sunt factori care pot influența dezvoltarea copiilor, iar păstrarea echilibrului în mediul online și offline este important.

Copiii doresc un acces rapid la jocurile și emisiunile favorite, dar și la alte informații de interes pentru ei, iar părinții sunt încântați când cei mici devin independenți și descoperă singuri cum să utilizeze tehnologia.

Setează anumite perioade în care copilul nu va folosi tehnologia

Însă există și reversul medaliei, când copiii refuză să mai lase telefonul din mână, iar statul pe YouTube încetează să mai fie o opțiune când următorul episod din emisiunea preferată este redat automat.

Pentru a-i proteja, mulți părinți aleg să le interzică celor mici accesul la telefoane sau tablete. Însă era digitală presupune stăpânirea acestor dispozitive aproape în orice domeniu al vieții, de la învățat online, făcut cumpărături sau rezervări pentru vacanță, până la finalizarea unor task-uri la job.

De aceea, abordarea potrivită o reprezintă obținerea unui echilibru între timpul alocat mediului online, dar și celui offline. Părinții pot gestiona timpul pe care cei mici îl petrec în mediul virtual urmând câteva strategii simple:

Stabiliți anumite intervale în care copiii nu vor utiliza tehnologia

Puteți să-i sprijiniți pe cei mici să ia pauze de la tehnologie prin limitarea timpului de stat pe telefon, tabletă sau computer în timpul mesei sau în intervalul când își fac lecțiile. Petreceți timp în familie și organizați activități recreative în aer liber sau în casă, care să nu presupună utilizarea tehnologiei.

Învățați setările dispozitivelor/aplicațiilor

Propuneți copiilor să verificați împreună funcțiile de pe dispozitivele utilizate și aplicațiile integrate, care să-i ajute să utilizeze tehnologia într-un mod conștient. Puteți opri funcțiile de redare automată, limitați notificările diverselor aplicații, utilizați setările care permit dezactivarea dispozitivelor la o anumită oră în fiecare noapte și alte setări similare.

Fiți exemple pentru copii

Copiii și adolescenții învață mai mult prin imitarea comportamentului adulților și sunt inclinați să asculte mai puțin atunci când li se explică ce este bine și ce nu. Părinții ar trebui să evalueze modul în care folosesc tehnologia și timpul pe care îl petrec în mediul virtual pentru a genera schimbări pozitive în propriul comportament, dar și în cel al copilului.

Sprijiniți copiii să urmeze comportamente sănătoase

Solicitați copiilor să-și observe propriul comportament, emoțiile și gândurile din timpul navigării pe telefon, dar și în momentele în care nu folosesc telefonul. Când vibrează telefonul aceștia simt că le crește pulsul? Le scade încrederea în sine după ce vizionează postarea unui prieten pe Tick-Tock? Îl face fericit faptul că primește feedback pozitiv la o postare? Puteți învăța copiii să se focuseze mai mult pe activități constructive și mai puțin pe ceea ce fac alții în mediul online sau cum reacționează la postări.

Explicați copiilor despre modul în care companiile IT câștigă bani

Explicați copiilor despre modul în care platformele social media, dispozitivele digitale, aplicațiile și jocurile online câștigă bani. Companiile vă pot copleși cu reclame și anunțuri, iar aplicațiile pot apărea peste tot în newsfeed. Discutați cu cei mici despre motivele companiilor de a-i determina să petreacă cât mai mult timp pe platformele lor și despre trucurile pe care acestea le folosesc pentru a le menține atenția captivată.

Lasă un comentariu

Aplica pentru o lectie gratuita

    Alege curs

    ×
    Rezervă locul la Open Days

      ×
      Doresc mai multe informații

        ×
        Orientare in cursuri

          Mesaj

          ×
          Alegere tehnica de calcul

            Mesaj

            ×

              ×